Dtp manuál

Affinity photo

Hledal jsem alternativu k Photoshopu. Jako první jsem zkusil Zoner photo studio. Nepřišel mi jako vhodná náhrada. Pak jsem zkusil Affinity photo, program, který bych ve výsledku doporučil.

A jdeme na to!

Nejlákavější je pro mě ve výsledku cena programu, která se pohybuje okolo 1000 Kč a jedná se o jednorázovou platbu. A největší slabina pro mě je fakt, že uživatelské rozhraní je velmi podobné Photoshopu, ale ovládání se v mnoha detailech liší, takže většinu postupů jsem se musel učit znovu.

Ovládní programu je velmi podobné Photoshopu, ale není stejné.

Mimo jiné drobné úpravy jsem zkusil montáž ze dvou fotografií. Skútr na ulici, z denní fotky jsem dělal noční scénu. Maskování motorky šlo v pohodě, vzal jsem to postaru, objel jsem kontury štětcem a pak vyplnil zbytek masky. Co jsem postrádal byla vrstva úprav solid color. Dále pak jsem musel dlouho hledat zkratku na rychlou změnu velikosti a tvrdosti štětce (ale našel jsem).

Ve vrstvách se nepoužívá ořezová maska, ale každá vrstva může mít něco jako podvrstvu, která ovlivňuje pouze nadřazenou vrstvu. Jemnější práce se štětci mi přišla nepohodlná, program se často choval nestabilně (vůbec nebylo vidět co kreslím a pak se najednou objevila nepoužitelná čáranice). Affinity photo se snaží ukázat náhled brushe ještě před použitím, což je občas šikovná fičura, ale většinou není potřeba a navíc zbytečně zatěžuje počítač (doporučuji v preferencích vypnout).

Vyzkoušel jsem montáž.

Když jsem potřeboval rychle nastavit nebe na fotografii, tak funkci podobnou vyplnit dle obsahu jsem nenašel. Zase jsem našel filtr frekvenční separace, který pohodlně rozdělí původní fotku na dvě vrstvy. Zkoušel jsem masku pomocí kanálů, ale nepodařilo se mi přenést funkční workflow z photoshopu. Hledal jsem i návody na internetu, ale nedařilo se mi. Hodně mi chybí možnost tvorby animací; rozpohybovaný gif nevytvoříte.

Něco chybí něco přebývá.

Affinity má svůj vlastní formát souborů, ale umí otevřít psd i další běžné formáty, stejně tak do nich exportovat.

Affinity photo stojí za vyzkoušení

Affinity photo je silný nástroj na úpravu fotografií za velmi dostupnou cenu. Tam kde nedává smysl používat Photoshop, určitě doporučuji Affinity photo vyzkoušet. Začátečníci to budou mít asi trochu snažší, protože přechod z Photoshopu může být hodně frustrující.