Dtp manuál

Jak si doma vyfotit produktové fotografie. Příprava scény

Chtěl jsem vyzkoušet, jestli se mi povede pořídit použitelné produktové foto obyčejným kompaktním fotoaparátem, bez dalšího vybavení. Výsledek můžete vidět v mém portfoliu, svoje práce jsem takto nafotil. V dalším příspěvku se budu věnovat retuši těchto snímků ve photoshopu.

K pořízení fotografií jsem použil starší fotoaparát Panasonic Lumix DMC-S1. Má rozlišení 12mpx. Za dobrého osvětlení umí pořídit dobré snímky. Manuální nastavení expozice je bohužel omezené.

Ze všeho nejdřív jsem hledal místo kde fotit. Nejlepší mi přišel balkón na západní straně během dopoledne, kde byl polostín a denní světlo bylo pěkně rozptýlené a stíny objektu měkké (při retuši bych rád použil originální stíny z fotografie). Jako mi posloužily slepené papíry z obyčejné kancelářské tiskárny.

Bílé pozadí slepené ze čtyř papírů A4. Šikovnější by bylo mít ještě malý stolek, aby scéna neležela na zemi a fotografování bylo komfortnější.

Před samotným focením, jsem si pohrál s nastavením fotoaparátu. Začal jsem vyvážením bílé, které proběhlo vyfocením referenčního bílého bodu (prostě jsem použil bílé pozadí). U všech fotoaparátů probíhá nastavení podobně (stačí se podívat do návodu jak přesně se to dělá). Citlivost jsem nastavil na ISO 100 (při vyšších hodnotách jde kvalita do háje). A nakonec jsem zkoušel expozici, která se bohužel nedá nastavit manuálně, ale lze ji alespoň upravit pomocí funkce korekce expozice. Jde o to, aby nikde na fotce nebyla v bílé barevná hodnota 0 (přeexponování). Já jsem to trochu přehnal a v nejsvětlejším bodě mám hodnoty okolo 170, lepší se pohybovat okolo 220. Ideální expozice je s vyšším clonovým číslem, aby obrázek byl pěkně ostrý a časem vyšším než 1/60, aby nebyl potřeba stativ.

V nejsvětlejším bodě fotografie by měla být barevná informace. Pomůže vhodné nastavení expozice.

Výsledné fotografie před retuší vypadají takto, uvidíme co se mi s nimi povede udělat ve photoshopu. O tom bude další samostatný článek s video návodem.

Fotografie před úpravou.