Dtp manuál

Retuš pleti přes FS

Pod zkratkou FS se ukrývá pojem frekvenční separace. Jedná se o techniku rozdělení fotografie do dvou samostatných vrstev. V jedné jsou ukryty jemné detaily a ve druhé světlo a tvary. Hodí se k důkladné retuši pleti nebo lesklých povrchů, u kterých se chceme zbavit vad a odlesků.

Retušovat budu svůj portrét.

Do jaké míry budete fotografii retuší vyhlazovat je vždy na vás. U portrétů a lidí obecně je dobré vzít v potaz stáří osoby (starší člověk prostě nějaké ty vrásky má) a jestli jde o muže či ženu (u ženy budu pleť vyhlazovat více).

Svůj portrét se budu snažit přeretušovat o něco víc, aby bylo vidět co tato technika umí. Na začátek budu si vytvořím dvě vrstvy; kopie původní fotografie. Jednu si pojmenuju detail a druhou světlo.

Příprava FS.

Na vrstvu světlo aplikuji filtr Gaussovské rozostření. Míru rozostření zvolím takovou, aby mi zmizeli drobné vady pleti. Volím 6px.

Následuje rozostření spodní vrstvy.

Na vrstvu detail dám Obraz>použít obraz. V dialogu nastavím Vrstva: světlo a Režim: odečíst. Dále Velikost: 2 a Posun: 128. Kliknu na ok.

Nastavení dialogu použít obraz.

Vrstva detail se mi hodila do šedé. Této vrstvě nastavím mód překrytí: lineární světlo. Pokud jsem všechno nastavil správně, opět uvidím původní fotografii, ale už ji mám ve dvou vrstvách.

Příprava je hotova.

Ve vrstvě detail provádím retuš klonovacím razítkem, kterému nastavím vysokou tvrdost a možnost vzorkovat dám na aktuální vrstva. Toto musím mít nastavené jinak mi to nebude fungovat správně. V této vrstvě retušuji drobné vady.

Před a po úpravě vrstvy detail.

Ve vrstvě světlo udělám vyhlazení kůže a eliminuji odlesky. Lasem si vyberu kus pleti, který chci vyžehlit. Pak aplikuji gaussovské rozostření a použiji spíše menší hodnoty (v tomto případě dávám max. 15px). Toto provádím krokově na menších kouscích. Vždy pozor na okraje, abych rozostřením nenabral barvu z pozadí, oka, pusy apod.

Vyhlazení kůže pomocí gaussovského rozostření.

Další variantou vyhlazení kůže je použití filtru rozostření>rozmáznutí. Zde si mohu nastavit směr rozostření. Postupuji opět po krocích, vybírám vhodná místa k úpravě a tam aplikuji rozmáznutí několikrát s menšími hodnotami.

Tam, kde mi zůstaly drobné detaily, to mohu doladit opět klonovacím razítkem ve vrstvě detail.

Polovina obličeje je vyretušovaná.

Kde by mi nestačila ani jedna z technik popsaných výše, mohu použít klasický štětec s nabranou vhodnou barvou pleti. Do prázdné vrstvy pod vrstvou detail pak můžu zaretušovat problematická místa. Kreslím štětcem s krytím okolo 20 %.

Barevným štětce lze také retušovat.

Pak je ještě potřeba sladit plěťovou barvu, vyretušovat rty, oči a vlasy... Někdy příště se na to podíváme.

Po aplikaci frekvenční seperace a následné retuše touto technikou.